Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від моніторингу до захисту: інструменти права інтелектуальної власності

26 квітня 2024, 15:20

У межах Тижня інтелектуальної власності 2024, присвяченого World IP Day 2024, який відзначається під егідою Всесвітньої організації інтелектуальної власності, відбувся форум «Від моніторингу до захисту: інструменти права інтелектуальної власності». Цей захід, організований Міністерством економіки України та Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій, був пов’язаний із темою цьогорічної кампанії ВОІВ – «Інтелектуальна власність та Цілі сталого розвитку: побудова нашого спільного майбутнього за допомогою інновацій та креативності».

У форумі взяла участь суддя судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ірина Колос.

Під час обговорення питань другої сесії «Захисна ІР-тріада: суди, адміністративний та позасудові способи захисту» Ірина Колос висвітлила тему щодо тенденцій розгляду ІР-справ та практики ВС.

Суддя зазначила, що в умовах воєнного стану в Україні стався потужний творчий сплеск. «Наше спільне завдання як правників, експертів у галузі інтелектуальної власності – знайти ефективні механізми перетворення інтелектуальних ресурсів держави на матеріальні й духовні блага, забезпечити комерційний обіг, конкурентне середовище та належний захист інтелектуальної власності», – акцентувала спікерка.

Ілюструючи останні тенденції розгляду ІР-справ, суддя навела деякі статистичні дані.

Так, переважна частина справ щодо захисту прав інтелектуальної власності розглядається саме господарськими судами (порівняно із судами цивільної юрисдикції у 2021 році господарські суди розглянули в п’ять разів більше ІР-спорів, а у 2022 і 2023 роках – у три рази більше). При цьому у 2023-му приблизно 45 % ІР-спорів надійшли на розгляд Господарського суду міста Києва.

На погляд Ірини Колос, це свідчить про досить високий рівень комерціалізації інтелектуальної власності й реальне використання об’єктів у господарському обігу відповідно до їхнього призначення.

Безумовно, як зауважила доповідачка, спостерігається негативний вплив повномасштабної війни і на тенденції надходження ІР-справ до судів.

Проте останнім часом показник надходження до господарських судів спорів із питань інтелектуальної власності помітно підвищується, і минулого року було відкрито майже на 53 % більше судових проваджень, ніж у 2022 році.

Як і в попередні роки, серед розглянутих справ щодо прав інтелектуальної власності переважають справи у спорах про авторські і суміжні права – 56 % у 2023 році (у 2022 році – 70 %, у 2021 році – 72 %). Справи, пов’язані з охороною прав на торговельні марки, у 2023 році становили 18 %, з охороною прав на винаходи, корисні моделі та промислові зразки – 14 % від загальної кількості ІР-спорів, що розглядалися господарськими судами.

«На жаль, зберігається досить високий показник скасування судових рішень за результатами касаційного перегляду. Так, у 2023 році КГС ВС скасував 37 % переглянутих судових рішень (у 2022-му цей показник становив 32,5 %). Щодо зазначеного показника варто зауважити, що неабияку роль в умовах диспозитивності господарського судочинства та процесуальних змін щодо стандарту доказування відіграє належна кваліфікація адвокатів у сфері інтелектуальної власності», – наголосила суддя.

У контексті необхідності нагального вирішення питання спеціалізації та підвищення кваліфікації суддів в ІР-сфері в умовах тривалої затримки початку роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності Ірина Колос проінформувала учасників форуму, що ВС, співпрацюючи з Міністерством економіки України та ВОІВ, підписав з ВОІВ два меморандуми. Вони спрямовані на те, щоб підвищувати кваліфікацію суддів та імплементувати світовий судовий досвід і підходи в практику розгляду спорів в Україні. Документи передбачають взаємодію у сфері розроблення та впровадження програми безперервної освіти суддів з питань інтелектуальної власності для суддівського корпусу України та наповнення Бази судових рішень WIPO Lex-Judgments, запровадженої ВОІВ. У межах цієї співпраці цього тижня понад 50 суддів розпочали навчання за програмою ВОІВ.

Окремо суддя зупинилася на огляді шести судових рішень Верховного Суду у сфері інтелектуальної власності, які відповідно до Меморандуму вже внесені до Бази судових рішень WIPO Lex-Judgments. Зазначена База забезпечує доступ до найважливіших судових рішень судів різних країн світу (понад 200 юрисдикцій) з автоматичним перекладом, а віднині там представлені й рішення українських судів.

Відеозапис заходу доступний за посиланням – https://www.youtube.com/watch?v=o3w0Qpledg0&t=2s.

Фото надане організаторами.

Верховний Суд